Teafaolaj az egészséges otthonért

Teafaolaj az egészséges otthonért

A teafa illóolaja, az egyik legjobb fertőtlenítő hatású, baktérium-, vírus- és gombaölő szer. Ezt a tulajdonságát érdemes kihasználni a háztartásban, a takarításnál. Az otthonunk tisztaságát nemcsak különféle vegyszerek, tisztítószerek alkalmazásával érhetjük el, hanem természetes anyagokkal is. Távol tartva így a lakásunktól és az esetleg éppen csúszó-mászó, mindent megkostoló gyermekünktől a mérgeket.

Hogyan alkalmazhatod a teafaolajat?

A háztartásban, takarításnál mindenhol alkalmazható, fürdőszobában, konyhában, sőt penészes foltok tisztítására, általános fertőtlenítésre 3-5 csepp teafaolajat 1 liter vízhez kell adni. Penészes folt esetén kis spriccelőbe tegyél kb. fél deci ecetet, ehhez adj néhány csepp teafaolajat, spricceld a kritikus pontra és hagyd hatni legalább fél órát (nagyobb penész esetén, ismételd meg többször) és csak utána töröld le a penészmaradványokat.

A lefolyókba és a vécébe hígítatlanul csepegtesd a teafaolajat, a wc ülőkét vattapamacsra cseppentett tefaolajjal töröld át, a szekrényeket, mosdópultot, konyhai munkalapot pedig vízben hígított olajjal töröld át.

A levegőt is fertőtlenítheted, ha aromalámpában párologtatod a teafaolaját. Illatát a rovarok nem szeretik (ha te se, tegyél a párologtatóba levendula és/ vagy citomolajat is, ezek is fertőtlenítő hatásúak és finom az illatuk). Ha pedig neked is sok bosszúságot okoznak a kártevők a lakásban, fogj egy teafaolajjal átitatott vattát, és töröl át vele azt a területet, ahol a hívatlan vendégek megjelennek. Húzd végig a vattát a küszöbön és az ablakpárkányokon is, hogy távol tartsd az újabb állatsereget a lakásba. Hatásos rovarírtó még, ha a kritikus helyekre cukorral kevert bóraxot szórsz, de ezt csak olyan részeken tedd meg, ahol a gyerek véletlenül se fér hozzá, mert erősen mérgező.

Mosásnál a hagyományos öblítőszereket lecserélheted ecetre, amit mosásnál az öblítőrekeszbe tegyél és cseppents bele 1-8 csepp teafaolajat. Ha ragaszkodsz a régi öblítődhöz, de fertőtleníteni szeretnéd a ruháidat, akkor, ahhoz tegyél néhány csepp olajat. Ha kisbabád van és mosható pelenkát használsz (aminél nem szabad hagyományos öblítőszereket használni), akkor érdemes bevetni a teafaolajos fertőtlenítést, nemcsak a mosásnál, hanem a már használt pelenkák tárolásánál is. Ebben az esetben a pelenkatároló edény aljára vagy tetejére cseppents pár csepp teafaolajat.

A teafaolajos, fertőtlenítő öblítést érdemes bevetni, ha fertőző beteg van a családban, vagy újonnan vásárolt fehérneműknél. Hiszen kitudja mi mindennel kezelték az anyagot, hol, milyen körülmények között tárolták, míg eljutott a vásárlóig. Azonban a fehérneműk tökéletes tisztasága érdekében rendszeresen is használhatod a teafaolajat. Mosáskor adj két-három cseppet az öblítő mellé, vagy áztasd a fehérneműket bő vízben oldott olajba. Ne aggódj, az illóolaj a szövetekben nem tesz kárt, a baktériumokat és kórokozókat azonban maradék nélkül elpusztítja.

Fertőtlenítő hatását nemcsak otthon, de utazásnál, kempingezésnél, kirándulásnál, sőt bevásárlásnál (gondolj arra, mennyi baci van a bevásárló kocsikon) is kihasználhatod. Utazásnál tényleg nagyon hasznos, a táskában minimális helyett foglaló patika, legyen szó az idegen hely tisztaságának biztosításáról, valamilyen bőrsérülésről, egy előbukkanó herpeszről vagy pattanásról, rovarcsípésről.

forrás: egeszseges-eletmodszerek.hu

Comments are closed.